mandag den 2. marts 2015

Nederdele

Jeg er ikke typen der går meget med bukser, jeg føler mig tit dum i bukser, eller dum er måske ikke ordet, men dårlig tilpas, for jeg føler, at jeg ser tykkere ud i bukser, så jeg går meget med nederdele, nu har jeg gået meget med samme model i nogle år.

Men forskellige farver, jeg har en grøn, blå, sort, så har nogle jeg desværre ikke kan passe, men jeg har dem endnu, der er to, hvor stoffet er stribet, den ene er to grønne farver og den anden er lyserød, desværre er den grønne og blå gået lidt op i syningerne og blevet syet igen, men de er ved at være noget slidte.

Så for cirka et år siden begyndte jeg at lede efter nederdele opskrifter, så fandt jeg så en hjemmeside (http://moegungen.dk/nederdel/), som faktisk er meget smart, for der skal man bare taste nogle få oplysninger ind og så kommer der en god beskrivelse af hvordan man laver nederdelen.

Man kan lave tre forskellige udgaver af nederdele, eller faktisk flere, for der kommer jo an på hvor mange striber og farver man gerne vil have i en nederdel, men man kan lave hel-, halv- og kvart sol's nederdele.

Når man kommer ind på side, det første man skal taste er: "Indtast omkreds, i toppen af nederdelen, hvor du er bredest", så hvis det er en nederdel til sig selv, hvis man ikke allerede har mål det, så kan man jo have målebåndet ved sin side, så kan man måle det og taste det ind.

Det næste man skal oplyse er: "Indtast nederdelens længde i centimeter", det vil sige fra toppen af nederdelen og ned til hvor man gerne vil have den slutter, men jeg tænker, at det måske vil være klogt at lægge en par ekstra cm til, da man jo skal have noget at sy kan af.

Men samtidig behøver man ikke, for i næste felt skal man oplyse det, hvis man vil, men man behøver det ikke, for næste felt står der: "Indtast evt. ombukning i bunden nederdelen i centimeter", så hvis man gerne vil have en nederdel der er 60 cm lang efter at kanterne er syet op og alt det der, så skal man huske at sætte nogle cm i dette felt.

Så er der et felt mere, i det felt skal man oplyse hvor mange farver som nederdelen skal består af, "
Indtast antal farver nederdelen skal bestå af", og i det felt skal der som minimum stå et 1 tal, da hvis der står 0, så har man jo intet stof, men samtidig skal heller ikke taste for mange, for hvis man foreksempel har en stribet stykke stof, så er det kun 1 der skal tastes.


For eksempel hvis man gerne vil have en nederdel med skiftevis et stykke sort stof og en stribet (med der der to farver i det stribet), hvis man så skriver tre farver, så tager beregneren udgangs punkt i at man har tre stykker soft, selv om man faktisk kun har to, så man skal virkelig vurdere hvordan man taster det ind.

Her er et eksempel på hvordan man kan udfylde den og hvordan den så fortæller at man skal sy nederdelen:

Hel- og halv sol-beregner

Indtast omkreds, i toppen af nederdelen, hvor du er bredest:


Indtast nederdelens længde i centimeter:


Indtast evt. ombukning i bunden nederdelen i centimeter:


Indtast antal farver nederdelen skal bestå af:

 Kvart sol
 Halv sol
 Hel sol

Vejledning til "Hel Sol"-nederdel

Du skal bruge 1 stykke(r) stof der er 151,8 x 151,8 cm.
  1. Fold stoffet på midten, så det danner et rektangel.
  2. Fold stoffet på modsatte led, så det danner et kvadrat igen, og ligger firdobbelt.
  3. Mål 75,9 cm ud fra det hjørne, der ingen enkeltlags-kanter har, det er det hjørne der, hvis du folder stoffet helt ud igen, er lige i midten af stoffet.
  4. Mål 75,9 cm ud fra hjørnet flere steder, så du kan tegne en pæn buet streg mellem punkterne.
  5. Mål derefter 15,9 cm ud fra hjørnet, flere steder, så du kan tegne en buet streg med din stofpen mellem punkterne.
  6. Du har nu to buede streger på dit foldede stykke stof. Klip stoffet langs de to buede streger.
  7. Tadaaa, du har nu en "hel sol"-nederdel. Du mangler bare at ordne kanterne og evt sy elastik i livet.

Det jeg også godt kan lide ved denne side er at den fortæller hvor stort stykke stof man skal bruge, hvilket jo faktisk er rart, for så kan man lige undersøge det inden man køre ud og køber stof, så man ikke kommer hjem enten mangler stof eller har alt for meget af det.

Mange vil nok også bruge denne hjemmeside til at lave nederdele til deres børn eller børnebørn, men i det man selv kan taste målene ind, så kan man jo også hurtig lave nogle til voksende mennesker, hvilket jo er meget smart.

Der vil jo altid blive noget stof til overs, men der tænker jeg at man jo godt kan bruge det alligevel, hvis man laver en nederdel i sort, og har noget raster af stof med farver liggende, så kan man bruge det farvet til at give det sorte lidt farve, uden at det bliver for meget.

Lad os side at man klipper det farvet stof i ti lige store trekantet stykker, så tager man og måler den sorte nederdel i den nederste kant, det mål man så får, deler man med ti (for man havde jo ti stykker farvet stof), så begynder man at måle på det sorte nederdel, hver gang man har målt de cm der skal være imellem de ti stykker farvet stof, så sætter man en mærke.

Når man så er nåede hele nederdelen rundt, så måler man en af de trekantet stykker farvet stof, så tager man cirka en cm fra, den mål man så er kommet frem til bagefter, det mål skal man klippe ved de ti mærker i nederdelen, det kan være en ide at lave en linje at klippe efter.

For når man så har klippet de ti linjer i den storte nederdel, så skal man sy kanterne på nederdelen og på de farvede trekanter, så kan man efterfølgende sy det farvede stof sammen, så det farvede stof sidder ind ad i nederdelen, for så er det ikke så tydeligt at det er der, men stadig kan man se det, og det gør nederdelen lidt bredder i bunden og man får lidt farve ind.

Jeg ved ikke, om man kan forstå, hvad jeg mener, men det er også i orden hvis man ikke kan, men man kan jo bare lave det på den måde man selv vil.

Jeg har selv tænkt på at lave nogle nederdele med denne beregner, men så skal der lige købes stof først, jeg skal have noget bomuldsstof, da det er godt til sommer brug, men måske også noget stof der er lidt tykkere, da det varmer bedre i vinterhalvåret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar