fredag den 17. juli 2015

Vores urte-/grønsagshave

Jeg kom lige til at tænke på, hvorfor man kalder det en urtehave, hvis meget af det er grønsager, så burde det jo hedde Grønsagshave, men vi har både urter og grønsager, så nogle af billederne er af vores grønsager og nogle er af vores urter.

Her står man på vejen og kigger ned i vores have, dette er bare en del af haven.
Her står man på vejen og kigger ned i vores have, dette er bare en anden del af haven.
En af flere lavendeler i haven.
Nogle af alle de løg der er.
Porreløg.
Jordbær. Der er fem rækker i selv haven, men der er og nogle planter et andet sted i haven.
Vores kartoffelbed, som vi næsten lige er begyndt at spise kartofler fra.
Lidt en blanding del, både løg og gulerødder og andet godt.
Nogle af alle de løg der er.
Sølvbeder og jeg mener at det er røde sølvbeder der er i midten.
Sølvbeder, Grønkål og Tocansk palmekål. Når tomaterne er over, og det er på tide at redde dem inden det bliver for koldt, så sætter vi nogle af dem, hvis ikke mange af dem, op i drivhuset, så vi har i lidt længere tid, så lader vi nogle af tingene gå i stok, så kan vi se om vi kan bruge frø fra dem, til at spirer frem næste år.
Tocansk palmekål, som vi købe en bakke af i Billige blomster.
Grønkål, vi havde svært ved at finde dem, som plante i år, men vi gjorder det. For nogle år siden havde vi også grønkål i haven, da det så blev vinter, så kom der rådyr og spise alt vores grønkål i løbet af nogle dage.
Sølvbeder. Jeg har en farbror, der lever meget af sølvbeder, eller han har i hvert faldt gjort, men jeg ved ikke hvor meget han gør det mere.
De er ikke så store, men der er blomster i dem, de kaldes busk bønner, der er nogle grønne og nogle lilla.
Ærter. Det er meget rodet i år, men det plejer det ikke at være.
Mirabelletræ. Den står lige bagved vores hønsegård. 
Så ser vi lige haven fra den anden side, der i midten var der jeg gik ned og tog billeder af tingene.
Solbær, der er ved at blive modne.
Nogle af vores æble, fra den ene æbletræ, der er fire/fem træer, hvad jeg lige kunne tælle, da jeg gik rundt der nede.
Flere af æblerne.
Mere grønkål. Det tyder på at jeg skal have en masse grønkål i mine gryderetter til vinter.
Ribs.
Det er altid mig der ender med at plukke ribs og solbær, jeg er den eneste der orker det, men de andre spiser gerne grødden i løbet af vinteren. 
Vi kan ikke helt finde ud af om det er oregano eller merian, men det er i hvert fald noget kryderi. Dette billed er fra før jeg plukkede til tørring første gang, jeg har næsten lige plukkede anden gang. Der er en chance for at jeg kan nå at få lidt mere ud af det.
Drivhuset og den lille høj i baggrunden.
Mine tomatplanter som jeg har fremdyrket fra frø, men dette billed er taget for flere uger siden, nu er de nemlig blevet meget større og der er begyndt at komme tomatter på, de er dog stadig grønne, men de er kommet.
Dette er en af min mors tomatplanter, den er også blevet meget stor, vi har allerede fået nogle små modne gule tomater der fra, de smager godt, de var lidt søde i det.
Dette er ikke et særlig godt billed, men jeg har forsøgt at dyrke hvidløg, men de er blevet meget større, men det er som om de når til et punkt og så gider de ikke at vokse mere, de her blev plantet ud sidste år, mener jeg.

Så lige et billedet af noget af vores have, oppe bagved vores værksted som er den bygning man kan se, der har vi to treasser, på den ene har vi krukker med vores krydreurter, eller næsten alle vores krydreurter.
Vil lige vise at vores Rhododendron er højre end vores hæk.
Tilbage i midt 80'erne byggede min far dette legehus, men det er ikke et normalt legehus, måske nogen af jer der læser med der kan gætte hvorfor?
Brændnælder fra haven, som vi brugte til grønsagssaft indtil de blev for store og grove. Så er vi gået over til Tocansk palmekål, Grønkål og sølvbeder.
Nogle af vores krydreurter, Oregano, Timian og Citronmelisse. 
Nogle af vores krydreurter, Oregano, Timian, Mynte og Citronmelisse. 
Nogle af vores krydreurter, Oregano, Mynte og Rosmarin. 

Alle vores krydreurter, der er på teressen bagved værkstedet.
Alle vores krydreurter, der er på teressen bagved værkstedet. Dog set var en lidt anden vinkel, og uden et par af dem.
Min mor satte for omkring to måneder siden en mango kerne i vand, og efter nogle uger begyndte den at spirer, da plantet jeg den over i dette muld for hende, hvor den har stået lige siden, og vokset til to gange så stor, i forhold til da den blev plantet, det går langsomt, men fremad går det.
Det siges dog, at man godt kan få den til at vokse, men man kan ikke få noget mango'er på den.
Dette er så mig der prøver at få en Advokado kerne til at spire, jeg havde faktisk opgivet den, da der pludselig var denne lige ting der stak ud af den, der hvor jeg læste om hvordan man gjorder, stod der at der kunne gå fire til seks uger.
Der er bare blevet længere og længere siden billedet er taget, den er allerede blevet dobbelt størrelse, hvilket er sket på nogle dage.

Vores hus, hvor man kan se urtehaven foran. Det er min dyt der holder foran huset.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar